Duurzaamheid in de subgunningscriteria is makkelijker dan je denkt

Stel jezelf en elkaar eens de volgende vraag: hoe maak je duurzaamheid onderdeel van de subgunningscriteria van een inkoopopdracht? Als Rijksoverheid hebben we een voorbeeldfunctie met een ambitieuze klimaatagenda. De hoogste tijd dus om bij elk inkooptraject verduurzaming te stimuleren door het te waarderen.

Voorbeeld in de praktijk – vraag het energielabel uit

Begin bescheiden. Het in te kopen product staat centraal. Dat neemt niet weg dat duurzaamheid een prominente plaats in kan nemen. Als eenvoudig voorbeeld nam de RIS het samen met Directie Bouwen en Energie als volgt op in de subgunningscriteria:

Wij wensen inzicht te krijgen in, indien beschikbaar, het energielabel en de in kaart gebrachte CO2 voetafdruk van de Inschrijver, en aantoonbaar beleid dat gericht is op het verminderen van de CO2 uitstoot.
………

Uw uitwerking wordt beoordeeld op de mate waarin de Inschrijver kan laten zien als ondernemer belang te hechten aan een groen energielabel en een kleine CO2 voetafdruk.

Positieve en passende reactie uit de markt

Het was een aangename verrassing om een goed uitgewerkte visie en aantoonbaar duurzaamheidsbeleid terug te vinden in één van de offertes. De inschrijver begreep precies wat de opdrachtgever vroeg. Aan de andere kant was er ook een leverancier die er minimaal op ‘aansloeg’. Dit heeft natuurlijk invloed op de score en de kans om een opdracht te krijgen. Hierdoor kan het inkooptraject het belang van duurzaamheid onderstrepen en daadwerkelijk verduurzaming stimuleren. 

Heb je vragen? Wil je meer informatie?

Stel je vragen gerust aan onze kennisambassadeurs MVI van de RIS via MVOI.RIS@rijksoverheid.nl.