Blog: Wat integriteit voor mij inhoudt…

Weblogs

Samengevat: mezelf in de spiegel kunnen aankijken.

Integriteit heeft voor mij te maken met hoe je je aan de normen en regels houdt. Maar óók hoe je omgaat met normen en regels.

Richard Lennartz die zichzelf in de spiegel aankijkt

Ik geef even een eenvoudig voorbeeld

Bij een vijver met een grasrand staat om die grasrand ook nog een hekje. Bij dat hekje staat een groot bord 'verboden het gras te betreden’ en in de vijver staat een bord 'verboden in de vijver te zwemmen’. Duidelijk toch?

Wat nu als er iemand in het water ligt en dreigt te verdrinken. Iedereen negeert dan de beide verboden en begaat twee overtredingen om de drenkeling te redden. Duidelijk toch?

Wat nu als die vijver geen vijver is maar jouw organisatie. En die twee bordjes zijn regels die gelden om iets gedaan te krijgen van jouw organisatie. En die drenkeling is iemand die figuurlijk kopje onder dreigt te gaan vanwege die regels….overtreed je dan beide regels en ga je de figuurlijke drenkeling redden, of….?

Het gaat dus verder dan het naleven van regels

Het gaat om een geheel aan normen die richting geven aan mijn handelen.

Integriteit gaat ook niet alleen hoe jij zelf naar je handelen kijkt. Het gaat er ook om hoe anderen met hun eigen achtergrond door hun eigen bril naar jouw handelen kijken. Wil dat zeggen dat je je eigen handelen aan iedereen moet aanpassen? Nee, zeker niet. Er is voor ontzettend veel zaken altijd wel iemand te vinden die iets niet passend vindt. De integriteitsgame die ik al bijna 10 jaar met regelmaat speel met uiteenlopende groepen laat dat keer op keer weer zien.

Integriteit gaat dus óók over regels, en óók over daarboven liggende normen.

Regels en normen ontwikkelen zich

Er zijn talloze voorbeelden van zaken die we vroeger oké vonden, en nu niet meer. Dat zien we in de samenleving in de volle breedte. Ook in mijn eigen werk ken ik voorbeelden waarbij het vroeger zelfs fout was als je het niet deed, en nu heel fout als je het wel doet.

Ingewikkeld? Ja, best wel

Daarom is het ook een onderwerp waar we altijd over in gesprek moeten blijven. Soms met een actualiteit als aanleiding. En als er geen actualiteit is ook: we moeten onszelf scherp houden. Net als dat je moet trainen om fysiek in conditie te blijven, moet je ook je eigen integriteitsfitheid met oefeningen onderhouden.

Voor je het weet handel je nog zoals je dat in het verleden nog wél goed vond…

Succes met jullie eigen integriteitsfitheid!

Richard Lennartz
Directeur Rijksinkoopsamenwerking (RIS)

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.