Wat als we absoluut beoordelen gewoon verplicht stellen, net zoals in Italië? (2 van 5)

Weblogs

Italië.  Dat lijkt ver weg maar ik kom er met regelmaat.

Amphitheater Italië

Ik lees er van alles over

Vroeger was dat vooral over voetbal, voetbal, voetbal en een beetje atletiek. Paolo Rossi is me goed bijgebleven. Ik dacht altijd dat Rossi destijds wegens doping was geschorst, maar googelen leerde me zojuist dat het wegens omkoping was. Dat had ik kunnen weten…. Verder de namen van de aanvallende marathonloper Gelindo Bordin en de laf (kien?) lopende baanatleet Alberto Cova. En naast Sophia Loren ook diverse films over de maffia. De laatste jaren uiteraard Silvio Berlusconi. De eeuwig potente bungabunga miljardair. Tussendoor nog wat ander gedoe in de tijd van de kredietcrisis en dan de recente politieke ontwikkelingen.

Ik lees weleens iets over inkoop in Italië, maar dat is nooit positief

Vakgebied inkoop en Italië? In deze tweede blog ga ik gauw naar de volgende paragraaf.

Ik heb er dus wel een beeld bij

Inkoop en Italië geeft mij een beeld van iets dat nooit zuiver samen op kan gaan. De EU-aanbestedingsregels interpreteren ze vast heel anders dan wij. En als er al regels zijn dan nemen veel mensen het daar niet zo nauw met gedragsregels of met ethische normen. Of moet ik zeggen: ze hebben daar andere gedragsregels en andere ethische normen en houden ze zich daar keurig aan? In elk geval is mijn beeld dat inkopen er daar heel anders aan toe gaat dan bij ons.

We kunnen leren van hun inkoop, en zeker van hun beoordelingsmethoden

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie/workshop. Daar was een vertegenwoordiger uit dat land. Iedereen brengt een case uit zijn land mee, en deze had de beoordelingsmethoden als case meegenomen.

Wat kunnen we dan leren?

Vol overtuiging voerde Italië het absoluut beoordelen als DE toe te passen methode. Het is daar de standaard. Inmiddels is er meer dan genoeg onderzoek geweest waarom dat de standaard zou moeten zijn: het leidt tot lagere kosten bij een betere kwaliteit, de aanbestedende dienst en niet de leverancier staat aan het stuur, en het leidt tot minder gedoe tijdens de contractperiode. En niet gezegd maar ik denk het er wel bij als ik aan Italië denk: je kunt als verliezende inschrijver niet manipuleren wie de winnaar wordt.

Absoluut beoordelen is daar de norm. En ik vind dat dat om genoemde redenen ook hier in Nederland de norm zou moeten zijn. Je hebt dan geen `rechtmatig soort loterij’ meer, maar een rechtmatige aanbesteding die ook nog eens rechtvaardig is.

Nu meteen invoeren in hele publieke sector Nederland?

Wat mij betreft wel. Maar vooruit, laten we er een jaar voor uittrekken.

Veel open mind gewenst!

Richard

#openmind #lerenvananderen #vooroordelenelimineren #inkoopecosysteem

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.