Wat als we de lessen van onze Zuiderburen écht serieus ter harte nemen?

Weblogs

België. Dat ligt ten zuiden van Nederland en ik fiets er al jaren met regelmaat mooie fietstochten.

Ik lees er van alles over

Vaak gaat het over wat zich in het Europees parlement afspeelt. Over wat 'Brussel heeft besloten'. Uiteraard over de uitdagingen die de scheepvaart in Antwerpen heeft. Behalve in het voorjaar dan lees ik vooral veel over en kijk ik naar de Belgische wielerklassiekers met de Ronde van Vlaanderen als de hoogmis van de wielerminnende wereldbevolking.

Maar nooit over inkoop

De enige keren dat ik daar iets over las, was wanneer Gerco Rietveld daar een reeks colleges gaf. Hij zei daar vervolgens iets over in een interview of een artikel.

Ik had er wel een beeld bij

In het verleden deed ik vanuit een adviesbureau opdrachten bij organisaties die ook vestigingen hadden in België. Dat was in de privé sector. Mijn beeld was dat de publieke inkoop ongeveer net zo zou zijn: behoorlijk strenge regels die je zorgvuldig naleeft. Mijn beeld is dat er meer hiërarchie is in Belgische organisaties en dat het ook wel zijn weerslag heeft in de inkoopwereld. Je moet vaker doen wat de baas zegt en relatief veel handtekeningen hebben om verder te kunnen.

Redenen waarom veel inkoopprofessionals het vak verlaten

Daar kwam ik achter tijdens een tweejaarlijkse conferentie en workshop van IRSPP. Daar waren vertegenwoordigers aanwezig die vertelden dat veel Belgische inkoopadviseurs na enkele jaren het inkoopvak achter zich lieten en wat anders gingen doen. Deze vertegenwoordiger vertelde ook dat inkoopadviseurs in de regel een goede opleiding hadden en het inkoopvak goed beheersten. De redenen om het inkoopvak te verlaten? De strikte hiërarchie in combinatie met de regeldruk en bureaucratie.

Hoe kunnen we er dan gebruik van maken?

Door de signalen over regeldruk en bureaucratie uiterst serieus te nemen. En ernaar te handelen. Ook in Nederland klagen inkoopprofessionals als jaren over de regeldruk en de bureaucratie. Dat het een deel van het werkplezier weghaalt. Een grote uitstroom uit het vak zoals in België is er nog niet. We kunnen natuurlijk wachten tot de exodus op gang komt en dan maatregelen nemen.

 Het lijkt mij veel verstandiger om de exodus te voorkomen. Binnen de Rijksinkoop is een Rijksbreed programma gestart: Terugdringen Regeldruk & Bureaucratie. We zijn er hopelijk (denk ik) op tijd bij én kunnen snel voldoende regels en bureaucratische belemmeringen weghalen. Wat nu als we ook collectief aan de slag gaan?

Ik schat zomaar in dat ook de aanbieders er blij van worden. Het schijnt dat daar ook echte mensen werken die graag met plezier hun werk doen. Een Nationale Regelschrapdag zou een mooie start kunnen zijn. Enkele jaren geleden kregen we de handen er niet voor op elkaar; wellicht nu wel?

Veel open mind gewenst!

Richard

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.