Trainee (Rijks)inkoopprofessional worden

Het Traineeship (Rijks)inkoopprofessionals (TRIP) biedt je de kans om het inkoopvak en de inkoopwereld binnen de (Rijks)overheid van A tot Z te leren kennen. Heb jij een (bijna) afgeronde HBO/WO bachelor of masteropleiding? En wil jij jouw carrière starten op het gebied van inkoop bij de (Rijks)overheid. Ben je leergierig en nieuwsgierig? Dan is het Traineeship Rijksinkoopprofessional iets voor jou!

Wat ga je doen?

Camouflagekleding voor de FIOD. Het aanbesteden van diverse re-integratietrajecten. ICT-infrastructuur. Als inkooptrainee werk je mee aan uiteenlopende en vaak complexe en impactvolle inkooptrajecten. Je zorgt dat de overheid het beste van de markt haalt en helpt grip te houden op de kosten. En je zet alles op alles om kwaliteit te leveren voor de opdrachtgever, met aandacht voor innovatieve en duurzame oplossingen. Inkopen met impact dus. Zo lever je tegelijkertijd een maatschappelijke bijdrage.  Je krijgt veel verantwoordelijkheid, bent betrokken bij grote impactvolle projecten die soms ook in de politieke schijnwerpers staan en voert gesprekken waarin je al je vaardigheden moet aanwenden. Het traineeship stoomt jou klaar voor het inkoopvak.

Het traineeship is een combinatie van werken en leren. Je volgt ongeveer 1 dag in de week een opleiding of werkt met je mede-trainees aan diverse groepsopdrachten. De overige dagen werk je op je werkplek onder begeleiding aan inkoopdrachten en je praktische inkoopvaardigheden.

De werkzaamheden op de werkplekken zijn divers en vaak een mix tussen verschillende inkoopaspecten. Bij de meeste werkplekken ligt de nadruk op inkoopuitvoering en advies* en contractmanagement. Bij sommigen ga je ook met bedrijfsvoering en organisatievraagstukken aan de slag. Het thema  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Inkopen (MVOI) is binnen inkoop ook een belangrijk thema.

* Inkoopuitvoering en advies
Het begeleiden en uitvoeren van (complexe) aanbestedingen en offertetrajecten; het uitvoeren van projectmanagement; adviseren richting de interne opdrachtgever op het gebied van inkoop en aanbesteden en de inkoopbehoefte en strategie helpen bepalen.

Waar ga je dat doen?

Selecteren we jou als inkooptrainee? Dan start je bij een inkooporganisatie bij het Rijk. Werkplekken buiten de Rijksoverheid, zoals een gemeente, zijn ook mogelijk.

De werkplekken bevinden zich verspreid door het land, bijvoorbeeld in Bilthoven, Den Haag, Groningen, Utrecht, Rijswijk en Lelystad. Dit betekent dat je bereid moet zijn om (tijdelijk) te reizen.

De deelnemers TRIP23

Ministerie Organisatie Afdeling
Ministerie van AZ Dienst Publiek en Communicatie IUC* Communicatie
Gemeente  Den Haag Inkoop
Ministerie van BZK Cluster mensen en middelen Directie financieel economische zaken
Ministerie van BZK FMHaaglanden (FMH) Inkoop en leveranciersmanagment
Ministerie van BZK IUC* Rijksinkoopsamenwerking (RIS) Inkoop en Contractmanagement
Ministerie van Defensie Dienst Materieel Organisatie Afdeling Inkoop Projecten (AIP)
Ministerie van Defensie Dienst Materieel Organisatie Categorie bedrijfskleding Rijk (CBR)
Ministerie van EZK Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) IUC* EZK 
Ministerie van EZK Nationaal Coordinator Groningen (NCG) Inkoop
Ministerie van Financien IUC* Belastingdienst Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (CFD)
Ministerie van IenW Rijkswaterstaat  Grote Projecten en Onderhoud (GPO)
Ministerie van IenW Rijkswaterstaat  Programma’s, Projecten en Onderhoud (PPO)
Ministerie van IenW Rijkswaterstaat  Water, Verkeer en leefomgeving (WVL)
Ministerie van JenV Dienst Justitiele Inrichtingen SSC DJI, IUC*
Ministerie van JenV IUC JenV IUC*
Ministerie van OCW IUC* Noord DUO/SSO-Noord
Ministerie van VWS IUC* Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu
(RIVM)

* Inkoop Uitvoeringcentrum

In 2 jaar werk je op 3 verschillende werkplekken gedurende 8 maanden

Waar je gaat werken en wat je gaat doen, stemmen we zo veel mogelijk af met de werkplek en   op jouw persoonlijke affiniteit en gewenste ontwikkelpad. Bij de inkooporganisaties maak je kennis met de vele facetten van de (Rijks)inkoop en werk je bijvoorbeeld toe naar steeds complexere inkooptrajecten in multidisciplinaire teams. Omdat de werkplekken verdeeld zijn over diverse soorten werkplekken en verspreid door het land, krijg je een breed beeld van inkoop gedurende de 2 jaar van het inkooptraineeship.

Contact met je medetrainees

Tijdens je traineeperiode heb je dankzij een gezamenlijke opleiding bij de Rijksacademie veel gelegenheid om de andere trainees te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Je doet ook groepsopdrachten, gaat op werkbezoek of neemt deel aan andere gezellige activiteiten. Je ontmoet ook de trainees van andere traineeprogramma’s van de Rijksoverheid. Zo bouw je een uitgebreid netwerk op waar je veel profijt van hebt. Daarnaast heeft TRIP een eigen trainee bestuur: TROTS. TROTS is er voor én door trainees en zet zich in om TRIP nóg leuker en beter te maken.

Wat bieden we je?

Je krijgt de kans om het inkoopvak en de inkoopwereld binnen de (Rijks)overheid van A tot Z te leren en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Gedurende 2 jaar maak je kennis met de verschillende aspecten en onderdelen van (rijks)inkoop. Daarnaast biedt het afronden van het traineeship je uitstekende carrièrekansen op het gebied van inkoop en op andere vlakken in de bedrijfsvoering.

Je volgt op een vaste dag een opleiding aan de Rijksacademie

De basis voor de opleiding is de RIO1, de Rijksinkoopopleiding. Je bent ongeveer een dag in de week bezig met deze verplichte opleiding waarin je kennis maakt met het overheidslandschap, het inkoopvak en het inkoopwerkveld. Dit start direct al in de eerste week met een uitdagende bootcamp, waarin je je medetrainees gelijk leert kennen. Je werkt gedurende het traineeship ook samen aan verschillende groepsopdrachten. We schenken daarnaast ook veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en vaardigheidstrainingen zoals intervisie, projectmanagement en adviesvaardigheden, om jouw persoonlijke effectiviteit te maximaliseren.

Na succesvolle afronding van de opleiding aan de Rijksacademie ontvang je dan ook het RIO1 certificaat. De docenten binnen de opleiding zijn vakinhoudelijke Rijksmedewerkers en expert op het gebied van een bepaald thema. Zo sluit de opleiding goed aan bij jouw werkpraktijk.

Arbeidsvoorwaarden

Als inkooptrainee krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 2 jaar (de duur van het traineeship) met de (Rijks)organisatie waar je de eerste 8 maanden van het traineeship aan de slag gaat. Start je bij het Rijk? Dan ontvang je salarisschaal 10.0 CAO Rijk. Je werkt 36 uur per week. Verder biedt het Rijk een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden.

Start je bij een organisatie die niet onder de CAO Rijk valt (bij TRIP22 zijn dat de Politie en gemeente Den Haag)? Dan krijg je andere, maar grotendeels vergelijkbare arbeidsvoorwaarden.

Na je traineeperiode

Als je het 2-jarige programma succesvol hebt doorlopen, ontvang je het TRIP-certificaat. Daarmee heb je een waardevol papiertje op zak! Je hebt bovendien een breed netwerk opgebouwd en doordat je tijdens het programma nadrukkelijk hebt gewerkt aan uiteenlopende vaardigheden, zijn je carrièrekansen binnen de (Rijks)inkoop en op andere vlakken binnen de bedrijfsvoering uitstekend. Sowieso is de kans heel groot dat je instroomt op een inkoopfunctie bij de (Rijks)overheid. Dat is ook onze ambitie en blijkt uit de uitstroomcijfers van alle lichtingen tot nu toe.

Denk jij er over om inkooptrainee te worden?

Solliciteren is helaas pas weer mogelijk in 2024, maar stel gerust je vraag via TRIP@rijksoverheid.nl. Of kijk eens op Instagram TRIP of onze LinkedIn-pagina.

Meer interessante informatie en video’s vind je hier: