Terug bij de RIS: het voelt als thuiskomen

De RIS is een organisatie die medewerkers stimuleert zich te ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Daarin maakt de RIS geen onderscheid of deze ontwikkeling nu binnen of buiten de eigen organisatie is. De ontwikkeling van de medewerker staat voorop. Dat kan ook betekenen dat medewerkers na een periode van elders ervaring opdoen weer terug keren bij de RIS. Dat was ook het geval bij Leonie Boog, Sarah Rose en Dennis Huntink. Zij maakten de bewuste keuze om weer bij de RIS aan de slag te gaan.

De RIS was de lat

Mijn baan bij de RIS was mijn eerste baan bij de overheid, vertelt inkoopadviseur Leonie Boog. Daarvoor werkte ik lang in de sales. Voor mij was de RIS echt de lat. Ik had het er erg naar mijn zin, maar er kwam een mooie kans voorbij. Een collega wees mij op een vacature bij de RBO, die perfect bij mij en mijn expertise aansloot. Dat klopte ook op papier en in de gevoerde gesprekken. De praktijk bleek helaas anders. Ook het thuis werken hielp niet om de organisatie en je collega’s te leren kennen.

Drie collega's van de RIS: Leonie Boog, Dennis Huntink en Sarah Rose

Bij de RIS krijg je veel ruimte en vrijheid

Voor mij was de RIS ook mijn eerste baan bij de overheid gaat Sarah Rose, strategisch adviseur, verder en helemaal niet ambtelijk. De sfeer bij de RIS is juist informeel. Je kijkt waar de kansen liggen en je krijgt veel ruimte en vrijheid. Het is daarnaast heel fijn hoe we binnen de RIS met elkaar werken en omgaan. Bij de RIS werk je projectmatig en voor verschillende opdrachtgevers. Dat maakt de RIS een leuke werkgever. Ik heb nu een andere functie, maar dat was niet de voornaamste reden om terug te komen. Ik vond mijn werk bij SZW ook erg leuk. De afwisseling, de uitdagende opdrachten, en dat deze baan juist de perfecte combinatie is van enerzijds bij een uitvoeringsorganisatie werken waar je echt praktisch en concreet resultaat boekt, en anderzijds de strategisch bestuurlijke kant van de opdrachten.

De RIS zat in mijn achterhoofd

Dat was ook voor senior inkoopadviseur Dennis Huntink een van de redenen om terug te komen. Dennis rondde net bij het ministerie van BZ een opdracht af. Ik heb met een aantal oud-collega’s goed contact, waaronder een oud-collega van de RIS. Hij probeerde me te enthousiasmeren voor een terugkeer bij de RIS en dat is gelukt. En eerlijk is eerlijk, de RIS zat altijd nog in mijn achterhoofd. Vlak na ons gesprek kwamen er vacatures bij de RIS. Ik besprak de mogelijkheid voor een terugkeer nog met een MT-lid van de RIS en ook dat gaf me een goed en warm gevoel. Dus solliciteerde ik en alles viel op z’n plaats. 

De deur staat op een kier

Ook Sarah werd door een collega van de RIS gewezen op de vacature. Ik weet niet of ik het uit mezelf had gedurfd. Ik vond het namelijk best een grote stap en heel spannend om weer bij de RIS te solliciteren. Je bent toch weggegaan. Het is de vraag of ze je dan weer terug willen. Je stelt jezelf kwetsbaar op. Het hielp dat de RIS de deur op een kiertje had gezet.

De optie om terug te gaan is niet vanzelfsprekend

Het voelt in eerste instantie ook een beetje als gezichtsverlies, vult Leonie aan. Je ging weg en komt dan weer terug, ook al heeft dat hele goede redenen. Ik kom uit de commerciële wereld en daar geldt: weg is weg. Dat teruggaan überhaupt een optie is, is niet vanzelfsprekend. Niet elke organisatie gaat zo om met vertrekkende collega’s. Het moet ook van beide kanten komen, gaat Dennis verder. Ik kan wel graag terug willen, maar de RIS moet dat ook willen. Je moet ook gewoon solliciteren. Dat blijft spannend.

De RIS-cultuur

Ik werkte al eerder 5 jaar bij de RIS en het was een hele leerzame en zeker ook een leuke tijd met hele fijne collega’s, vertelt Dennis. Bij de RIS heb je veel ruimte, veel mogelijkheden, ook om jezelf te ontwikkelen en om zelf dingen op te starten. Maar ook in lastige situaties geeft de RIS je de ruimte en steun. Als zaken niet lekker lopen is er altijd de mogelijkheid om hier het gesprek over aan te gaan. De leidinggevenden binnen de RIS pakken dat goed en snel op. Samen zoeken we dan naar een oplossing. Dat toont ook hoe de RIS in elkaar zit.

In je eigen kracht staan

Volgens mij is nee kunnen zeggen, ook wat bij de RIS-cultuur past, vult Leonie aan. In het offerteteam is het vaak druk. Ik vind het lastig om nee te zeggen en vervolgens loop ik dan vol. Nu leer ik binnen de RIS ook nee te zeggen. Niemand valt daarover, want kwaliteit is belangrijker. En werken op jouw manier en op jouw tempo. Ook hiervoor kwam ik terug bij de RIS. Je zoekt waar je zelf in je kracht staat.

Ervaringen meenemen

Ik neem ook handige ervaringen van de cdi-office mee naar de RIS, vertelt Sarah. Het is sowieso leerzaam om een tijdje bij een afnemer van de RIS te werken. Je ziet de RIS opeens van de andere kant en merkt dingen die handiger kunnen. Ik heb nu een meer compleet plaatje van hoe een inkooptraject vanuit de kant van de afnemer eruitziet en ook waar de belangen van de cdi-office liggen. Van die ervaringen kunnen we binnen de RIS weer gebruik maken. Ook komt het in mijn huidige functie goed van pas dat ik aan de andere kant van de tafel zat. Maar ook vice versa. Ik nam mijn RIS-ervaring mee naar de cdi-office. Ik deed veel inkoop beleidstrajecten, zoals het mee schrijven aan het nationale plan van maatschappelijk verantwoord inkopen.

Nog wat te winnen

Ook Leonie gebruikte haar ervaring voor een traject bij de RBO waar RIS contractmanagement bij betrokken was. Het ging voornamelijk om dossieropbouw en volledigheid, vertelt Leonie. Daar kon ik door mijn ervaring bij de RIS goed aan bijdragen. Voor mij was het soms zo vanzelfsprekend hoe iets gaat. Kennis van de RIS, wat we doen en dat het helemaal niet lastig is om met de RIS samen te werken, daar zit RIS-breed nog winst.